Suomen Inkeri-liitto

Vuosi 2018

Puheenjohtajana Juhani Valo

13.1. Inkeri-iltapäivä. Martti Luukko toimi meille oppaana ”Aikamatkalla Inkeriin”.
Luento ja keskustelua.

17.2. Inkeri-iltapäivä. FT Reijo Rautajoki. ”Karanteenileirien ketju”. Inkeriläisten reitit Viron kokoamisleirien kautta Suomen satamien vastaanottoleireille ja edelleen karanteenileireille eri puolille Suomea.

24.3. Liiton kevätkokous pidettiin Inkeri kodissa.

7.4. Sukututkimuksen asiantuntijat olivat tavattavissa Inkerikodissa.
Samana päivänä Inkeri-iltapäivä. Rengasmatka Hirvensalmelta Inkeriin ja takaisin. Nuoriso-ohjaaja emeritus Paavo Ripatti kertoi sukutarinan, avartuen laajemminkin Inkerin historiaan. Seesteistä rauhaa ja sodan melskettä, eloa Spankovan pappilassa ja maakuopassa. Muutto takaisin ja oma sopeutuminen Suomeen. Tässä kerronta joskus hakeutuu runomuotoon ja etsii niitä tuntoja joilla oppi täällä "kuulemaan sitä toista kuusta..."

26.5. Inkeri-iltapäivä. VTT, dosentti, tutkimusjohtaja ja tietokirjailija Kari Lampikoski kertoi kirjastaan Inkeriläisparin pako Venäjän vallankumousmelskeistä.
Vaikka kirja on fiktiivinen romaani, se on vahvasti pohjattu historiallisiin dokumentteihin
Inkeristä ja inkerinsuomalaisista vallankumouksellisten puristuksessa.
Tekijän kiinnostus inkerinsuomalaisiin juontuu hänen inkerinsuomalaisesta kummisedästään
Aatami Kuortista.

1.9. Inkeri-iltapäivä. FM, arkistotutkija Maiju Putkonen, Inkeri ja inkeriläisyys – muistot talteen, arkistot haltuun -hankkeen projektipäällikkö valotti kaksivuotisen yhteistyöhankkeen taustoja.
Miksi hankkeeseen on ryhdytty juuri nyt? Ja miksi aineistoa ollaan kartuttamassa sekä SKS:n arkiston että Kansallisarkiston kokoelmiin, sekä haastatteluin että aineistoluovutuksin?
Lisäksi hän kertoi mitä aineistoille tehdään, kun ne saapuvat arkistoon. Ja kuinka varmistetaan, että ne päätyvät sukututkijoiden ja muiden Inkeristä kiinnostuneiden tutkittavaksi.

29.9. Inkeri-iltapäivä. Larin Paraske, Länsi-Inkerin laulajat ja paikalliset laulun lajit.
Tutkija Kati Kallio kertoi Länsi-Inkeriin keskittyneen työnsä sekä Senni Timosen Larin Paraskea käsittelevien tutkimusten pohjalta siitä, mitä laulajat eri puolilla Inkeriä kertoivat lauluistaan. Vaikka vanhaa runoa saattoi periaatteessa esittää millä runosävelmällä hyvänsä, määrittivät laulajat esitystapojen ja sävelmien valinnoilla laulamisen tunnelmaa ja laulujensa lajia.

La 27.10. Liiton syyskokous pidettiin Inkerikodissa.

La 17.11. Sukututkimuksen asiantuntijat Risto Toivonen ja Pekka Wikberg olivat tavattavissa.
Samana päivänä Inkeri-iltapäivä. Risto Toivonen kertoi Virossa tekemiensä tutkimusten tuloksista.
Saksan Sicherheitspolizein ja SDn (Sicherheitsdienst) Herdhaltungsliste nimiset noin 1941 – 44 tehdyt asiakirjat Tallinnan Rahvusarhiivissa.

La 1.12. Joulujuhla pidettiin Inkerikodissa. Ohjelmassa mm. Taatan joulutarina, yhteislaulua, Kustaa Vilkunan vuotuisen ajantiedon selostuksia jouluun kuuluvista aiheista ja juhlan kohokohtana tietenkin odotettu Joulupukki lahjoineen.

La 8.12. Puheenjohtaja vieraili Hyvinkään Inkeri-kerhon joulujuhlassa.

Ma 10.12. Puheenjohtaja vieraili Lahden-seudun Inkeri seurassa.

Ke 26.12. Puheenjohtaja vieraili Turun-seudun Inkeri seuran joulujuhlassa.