Suomen Inkeri-liitto

Uutuuskirjat


Sodan ja karkotuksen lapset Inkeriläisiä elämäntarinoita (Korte, Maiju; Savolainen, Ulla):

Koskettava kuvaus inkerinsuomalaisten elämästä puhuttelee ajankohtaisuudellaan.

Sanotaan, että sota päättää lapsuuden. Tästä huolimatta lukuisat lapset joutuvat elämään sodan keskellä ja sen seurausten kanssa. Kymmenientuhansien inkerinsuomalaisten kohtaloihin jälkensä jättivät 1900-luvun Euroopan sodat, Neuvostoliiton kansallisuuspolitiikka ja elämä Neuvostoliitossa ja yli sen rajojen. Ihmiset menettivät kotinsa ja perheitä hajosi, ja se heijastuu nykypäivään muistoina, kokemuksina ja kertomuksina.

Sodan ja karkotuksen lapset avaa yhdeksän inkerinsuomalaisen elämäntarinan, jossa menneisyys piirtyy esiin lapsuusmuistojen ja omakohtaisten kertomusten kautta. Tämä muistitietotutkimusta ja historiaa lapsuusmuistojen kanssa yhteenpunova teos auttaa ymmärtämään lähihistoriaamme ja siihen liittyviä kokemuksia uudesta näkökulmasta.

Vaikka kirjan päähenkilöiden lapsuutta värittivät jo varhain omaksuttu vastuutaakka sekä pelot ja traagiset menetykset, muistellaan teoksessa myös lapsuuden huolettomuutta, toivoa ja onnenhetkiä. Kirja osoittaa, että sodankaan keskellä ihmisen elämä ei pelkisty kärsimykseksi. Entiset sodan ja karkotuksen lapset eivät koe itseään yksinomaan uhreiksi: he ovat ennen kaikkea oman elämänsä aktiivisia toimijoita.

Kirja on saatavissa Into Kustannus Oy verkkokaupastamme (https://kauppa.intokustannus.fi/), sekä hyvin varustelluista kirjakaupoista. 


Inkeriläinen äitini – Pelon täyttämä elämä (Rautajoki, Reijo):

Inkeriläinen äitini kertoo Reijo Rautajoen löytöretkestä äitinsä suvun vaiheisiin ja inkerinsuomalaisten uskomattomiin kohtaloihin. Äiti pelkäsi vuosikymmenet pakkopalautusta Neuvostoliittoon.

Inkeriläisten palautus Neuvostoliittoon 1944-1945 merkitsi jatkoa sille hitaalle kansanmurhalle, jota Stalinin hallinto harjoitti inkeriläisiä kohtaan neljännesvuosisadan ajan. Palautus oli petos, johon syyllistyivät sekä Neuvostoliitto että Suomen valtiojohto. Rautajoen historiateos on läpileikkaus Neuvostoliiton synkimpien vuosien vaikutuksista inkeriläisten elämänmenoon.

Kirja on taitavasti rakennettu eepos, joka laajentaa yksilön näkökulman koskemaan laajasti koko inkeriläisyyttä. Siinä toistuvat samat surulliset vaiheet, joita näemme tämänkin päivän maailmassa: vaino, sota, nälkä, karkotukset.

Reijo Rautajoki (s. 1946) on filosofian tohtori ja tietokirjailija, joka on tehnyt inkerinsuomalaisuudesta väitöskirjan. Rautajoki on suosittu luennoitsija ja aktiivisesti mukana nostamassa inkeriläisyyttä uudelleen ihmisten tietoisuuteen.

Kirja on saatavissa Into Kustannus Oy verkkokaupastamme (https://kauppa.intokustannus.fi/, sekä hyvin varustelluista kirjakaupoista.